Haber Detayı
İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve Eğitimci Şerife Ünsal Şenel'in Kaleminden...
HABER TARİHİ: 28 Ocak 2023 | 643 Kişi okuduÇOCUK, OYUN, AİLE
Oyun; çocuğun öğrenme, duyu, motor becerileri, dil ve hareket gelişimine katkıda bulunan en önemli unsurlardandır. Hayatta kazanılan her şey oyun çağında şekillenir. Drama ise çocuklar için ideal öğrenme biçimidir. Dramadaki oyunlarla grubun sosyalleşmesi, birbiriyle kaynaşması, rahat bir ortamda olduğunu hissetmesi amaçlanır. Çünkü oyunda ister çocuk ister yetişkin olsun kişi kendini özgürce ifade etme imkânı bulur ve bu oyunlar sayesinde de çocukların karar verme ve iletişim kurma becerileri gelişir.
Annelerimizin yemek yedirirken “Aç ağzını! Uçak geliyor.” oyunuyla yemek yememizi sağlamaları gibi anlatmak istediğimizi de çeşitli oyunlar kurarak anlatabiliriz. Bu duruma “yaparak ve yaşatarak öğrenme” diyebiliriz. Basit bir tanışma oyunu ile çocukların birden fazla şeyi öğrenmelerini sağlayabiliriz.
Mesela; Elimizde bir top var. Çocuklarla daire oluşturduk. Topu elinde tutan çocuk kendi ismini söyleyerek göndermek istediği arkadaşına gönderir ve oyun böyle devam eder. İkinci aşamada ise elinde top tutan çocuk önce kendi ismini sonra göndermek istediği kişinin ismini söyler. Oyuna katılan tüm çocuklar en az bir kez ismini söyledikten sonra oyun biter. Bu oyunda çocukların birbirlerinin isimlerini öğrenme ve tanışmaları üzerinde durulmaktadır. Topu elinde tutan çocuk konuşurken diğer çocuklar dinlemektedirler. Bu sayede kendi sıraları geldiğinde konuşmayı ve dinlemeyi öğrenmektedirler.
Bendeniz 1990’lı yıllarda doğan şanslı bir çocuk olarak oyun oynamanın zevkine varıp, sokakta oyun oynayarak sosyalleşebilmenin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu bugün daha iyi anlıyorum. Ezan sesiyle eve girişlerin, akşamüstü gölge gelince dışarı çıkışların arasında geçen muhteşem bir çocukluk çağı. Kuralların olduğu fakat doyasıya oynanan oyunlar. Düşünüyorum da o kurallar oyunları daha tatlı hâle getiren şeylerden biriymiş. Kurallar, oyun oynama isteğimizi ulaşılmaz kılarak daha fazla istememize sebep olmuş. Burada da beklemeyi ve vakti gelince istediğimiz şeye ulaşacağımızı öğretmiş.
Bu oyunları en tatlı hâle getirenler ebeveynlerdir. Sınırlayarak, müsaade ederek, ilgilenerek ve severek. Velhasıl oyun ailede başlar, sokakta devam eder ve bütün bir topluma sirayet eder.