Haber Detayı
İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve Eğitimci Şerife Ünsal Şenel'in Kaleminden...
HABER TARİHİ: 05 Nisan 2023 | 735 Kişi okuduBENİM İYİLİK MELEĞİM KİM?
Sizlere hem eğlenceli hem de öğretici bir oyunu anlatmak istiyorum. Oyunun adı benim iyilik meleğim kim? Üstelik bu oyunu oynamak için gerekli materyaller sadece birer kâğıt ve kalem! Oyuna katılacak kişilerin adları küçük kağıtlara yazılarak, kişiler arasında kura çekilişi yapılır. Oyunun tek kuralı oyuncunun, kurada çektiği kâğıtta ismi yazan kişiye o kişinin haberi olmadan iyilik yapmasıdır. Oyunun sonuçlanması için belirli bir zaman dilimi gerekmektedir. Mesela ben öğrencilerimle kura çekilişi yaptıktan tam bir hafta sonra görüştüm ve onlara;
- Senin iyilik meleğin kimdi?
- Nereden anladın?
- Ne gibi bir iyilik yaptı ya da yaptın?
Sorularını sordum. Aldığım cevaplar beni bir hayli şaşırttı. Öğrencilerimden hiçbiri iyilik meleklerini doğru tahmin edememişti. Öğrencilerimden biri, “Benim iyilik meleğim Muhammet Ege çünkü futbol oynarken kapüşonumun arkaya gitmiş olan ipini önüme getirdi.” dedi. Bir diğer öğrencim de yanlış tahminden dolayı lafa girdi; “Nasıl anlamazsın? Bendim iyilik meleğin! Sen uyuya kalmıştın seni kaldırdım, Bismillah ile yatağına yatırdım ve iyi geceler diledim.” dedi. Başka bir öğrencim de “Benim iyilik meleğim Esen, çünkü bana okuldan dönerken görüşürüz dedi!” dedi. Emirhan adında bir öğrencim ise; “Hocam ben iyilik yaptığım anlaşılmasın diye hiçbir şey yapmadım” diyerek beni çok güldürdü.
Aslında farkında olmadan birbirlerine ne kadar iyilikleri dokunuyormuş onu görmüş oldum. İyilik yapmanın ne kadar kolay olduğunu da gördüm. İyilikten kastım ise; bir “Merhaba, nasılsın? Bir şeye ihtiyacın var mı?” gibi ufacık bir hâl hatır sormaktan ibaret...
Bu tür oyunlar çocukların, kendinden evvel başkalarını düşünme gayretinin ilk adımları için çok güzel pratiklerdir. Acaba benim bir başkasına nasıl faydam olur? diye düşünmek, tefekkürün en güzellerinden olsa gerek. Çocuklar için bu oyun, aynı zamanda mutlu ederek mutlu olmanın da küçük talimlerinden biri.
Yetişkinler olarak günlük yaşantılarımızda hep birbirimizle temas hâlindeyiz. Birbirimize farkında olduğumuz veya olmadığımız birçok iyilik veya kötülük yapıyoruz. Bu noktada, oyununda oluşturmak istenen bilinç, küçük veya büyük demeden hepimiz için geçerli diye düşünüyorum. Bu bilinçle hareket edebilmek, birbirimizin iyilik melekleri olabilmek dileğiyle…